Internet i Marketing

Jednostavni saveti za Internet marketing, pretragu i poslovanje na Internetu

Autor

Kako spojiti dve i više slika u jednu

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPodeli

Slike i fotografije su nezaobilazan i nezamenjiv web sadržaj za korisnike, pa samim tim i za kreatore onlajn sadržaja kao što su blogeri i vlasnici web-sajtova. Brojni profesionalni kreatori onlajn sadržaja često koriste poznati program Fotošop za uređivanje fotografija i slika za web-sajtove. Međutim, Fotošop zahteva specijalizovana znanja i veštine, a pored toga je skup. Mnogi od nas koji kreiramo sadržaj ne posedujemo ni potrebne veštine, a ni dovoljno novca da angažujemo stručnjaka ili kupimo ovaj proslavljeni program za obradu i doterivanje slika.

Srećom, postoji mnoštvo besplatnih onlan i desktop programa za obradu fotografija. Različiti programi nude različite opcije. Jedna veoma korisna opcija je spajanje dve ili više slika u jednu i kreiranje potpuno nove fotografije od jedne postojeće. To je dobra prilika da recikliramo sadržaj koji smo već kreirali i stvorimo nešto drugačije i novo.

Bez obzira da li ste napredni korisnik računara i raznoraznih programa ili ne, da li više volite da koristite besplatne onlajn aplikacije ili programe koje možete da instalirate na računar, evo nekoliko odličnih i besplatnih programa koji vam omogućavaju da brzo i lako spojite dve i više fotografija, pa čak i da napravite prave foto-kolaže.

 

Web aplikacije za spajanje fotografija

FotoFlexer je odlična i potpuno besplatna web aplikacija za spajanje fotografija. Jedna od prednosti ovog programa je što ne morate uopšte da se registrujete da biste uređivali i spajali fotografije.

FotoFlexer

1) Kliknite na Upload Photo da dodate sliku koju čuvate na računaru. (Druga alternativa je da izaberete da spojite i uređujete slike sa Picasa, Flickr, Photobucket ili nekog drugog sajta za čuvanje i deljenje fotografija.)

2) U sledećem prozoru, koji se pojavljuje nakon kraće inicijalizacije aplikacije, možete da dodate slike sa računara (upload photo) ili sa web-a (Grab from Web).

dodavanje spajanje slika

3) Nakon izbora fotografije, otvara se prozor za uređivanje i obradu fotografije. FotoFlexer je izvanredno napredan program za obradu slika i pruža veliki broj opcija.

4) Kliknite na taster Load Another Photo da dodate sliku koju želite da spojite sa prethodnom. Ponovite postupak ako želite da spojite više od dve slike dok ne dodate sve slike koje želite da spojite.

dodaj sliku

5) Nakon toga rasporedite fotografije na ekranu da dobijete željenu sliku. Fotografije se razmeštaju i pozicioniraju tako što kliknete na svaku pojedinačnu fotografiju, držite i prevlačite fotografiju da je pozicionirate.

kombinovanje više slika

6) Kad rasporedite fotografije, selektujte ih sve zajedno (držite Ctrl i kliknite na svaku od njih). Uradite desni klik mišem i sa opcionog menija koji se pojavi izaberite Merge selected images.

spoji slike

Slike su spojene u jednu. Dobijenu sliku možete da doterate i uredite korišćenjem mnogobrojnih FotoFlexer opcija (na primer, dodajte tekst, rotirajte, opsecite, itd).

spojene slike

Kad ste zadovoljni, kliknite na dugme Save i izaberite da li želite da sačuvate dobijenu fotografiju u jpg ili png formatu.

Osim FotoFlexera, postoji još dosta besplatnih onlajn programa za spajanje fotografija, dodavanje logoa na slike i fotografije. Na primer:

MergeImages – omogućava korisnicima da spoje do 9 slika, fotografija ili pozadina i kreiraju potpuno nove slike od njih. Aplikacija dozvoljava kombinovanje slika različitog formata (gif, jpg i png) i podržava više naprednih opcija za uređivanje spojenih slika: opsecanje, smanjenje veličine fajla, rotaciju, itd.

ImageMerger vam omogućava da zaštitite logom slike koje koristite i delite na Internetu ili šaljete elektronskom poštom. Vrlo je jednostavan za korišćenje:

online image merger

1) Izaberite sliku na koju želite da dodate logo – Choose background image to upload (gif, jpeg or png)

2) Izaberite logo – Choose logo image to upload (gif, jpeg or png)

3) Izaberite gde i kako želite da dodate logo:

Podrazumevana opcija je ručno pozicioniranje prevlačenjem (Drag and drop image after upload)

Alternativo možete unapred da izaberete ugao slike u koji želite da dodate logo (gore levo, gore desno, dole levo, dole desno). Ovo je idealna opcija za korisnike koji ne vole da se “igraju” i eksperimentišu mnogo sa programima za obradu slika i grafike.

4) Na kraju samo kliknete na Go!

Online Image Editor je još jedna vrlo dobra besplantna web aplikacija za uređivanje i spajanje slika. Posebna prednost ovog onlajn alata je što vam dozvolja da slike pri samom dodavanju pretvorite odnosno konverujete u drugi format (npr bmp u png) i da ih smanjite za određeni procenat. Ove dve opcije dodatno ubrzavaju optimizaciju slika.

konverzija optimizacija slika

 

Desktop programi za kombinovanje slika

Ako više volite desktop programe od web-aplikacija jer ne zavisite od Internet konekcije, možete da instalirate na računaru besplatni program za spajanje i uređivanje digitalnih fotografija FotoMix. Ovaj program Vam takođe pruža dosta mogućnosti za uređivanje slika: možete da kombinujete, opsecate, rotirate, menjate veličinu, uređujete fotografije i kreirate razne slike.

Alternativni besplatni programi za spajanje i kombinovanje slika su Photoscape i Image Inc.

obrada slika

 

foto kolažiPored toga, tu je Picasa pomoću koje možete da pravite foto-kolaže od velikog broja fotografija. Za kreiranje foto-kolaža možete da izaberete besplatnu verziju programa Shape Collage i instalirate ga na kompjuter.

Koji Vi program koristite za spajanje i uređivanje fotografija i slike koje delite na Internetu?

2 komentara na Kako spojiti dve i više slika u jednu

  1. snelle says:

    Odlično uputstvo, hvala:)
    Od navedenih programa, koristim Photoscape i Picasa. Odlični su i postoje na srpskom.

    • Goranka says:

      Hvala Snelle! Picasa je zbilja genijalan program i svakako da je prednost što postoji na srpskom. Eto, zato se ja trudim da kad predstavljam neki program ili alat koji nema interfejs na srpskom napišem što detaljnije uputstvo za naše korisnike kako bi mogli da ga isporbaju bez obzira da li razumeju engleski ili ne.

Postavite komentar

Možete koristiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>