Internet i Marketing

Jednostavni saveti za Internet marketing, pretragu i poslovanje na Internetu

Autor

Besplatni program za proveru i praćenje pozicije sajta na pretraživačima

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPodeli

Manuelno proveravanje pozicije na pretraživačima za ciljne ključne reči može da bude prilično zamorno i sporo. Pritom je neophodno voditi brigu o personalizovanoj pretrazi, istoriji pretraživanja, itd. Zato postoje programi i web aplikacije koje to rade automatski. Većina dobrih programa za proveru pozicije na Google i drugim pretraživačima nije besplatna.

Rankerizer je potpuno besplatan program za proveru pozicije sajta ili bloga na Google, Bingu i Yahoo. Preuzima se i koristi veoma lako.

1) Posetite njihov web-sajt, unesite svoje ime i e-mail adresu, a zatim kliknite na taster Download Rankerizer.

 

rankerizer download

 

Nemojte da vas zbuni i obeshrabri ako vam se nakon toga otvori stanica sa ponudom da za jednu britansku funtu isprobate njihov plaćeni sistem za izgradnju dolaznih linkova (backlinks). Jednostavno skrolujte do kraja stranice gde se nalazi link na koji treba da kliknete i potvrdite da niste zainteresovani već samo želite da preuzmete besplatni program Rankerizer. U sledećem prozoru se pojavljuje ista ponuda gde ponovite sve iz prethodnog koraka.

2) Instalirajte program na svom računaru. Po završenom postupku instalacije, potrebno je da verifikujete svoju licencu (slika dole). Nakon toga možete da počnete da koristite Rankerizer. 

 

besplatna licenca Rankerizer

 

Kad kliknete na Login, otvara se prozor dobrodošlice. Možete odmah da dodate svoj web-sajt ili blog, a možete da zatvorite ovaj prozor i pokrenete program kasnije preko Start menija.

Sajt (domen ili poddomen) koji želite da pratite dodajete klikom na New Project. U polje Project Name unosite ime projekta (najbolje naziv sajta ili bloga), a u Domain URL ukopirate URL adresu domena koji želite da pratite.

U polju Add keywords dodajte ključne reči (fraze) po principu jedna fraza u jedan red. Možete dodati onoliko ključnih reči koliko želite. Ukoliko zaboravite neke ključne izraze, možete nakadno da ih dodate u svaki sačuvani projekat.

 

provera pozicije sajta na Google

 

Izaberite pretraživače na kojima želite da proverite poziciju za izabrane ključne reči. Google je automatski izabran (štikliran), a možete još dodati Yahoo i/ili Bing. Pored imena svakog pretraživača nalazi se ikonica zastave. Podrazumevano podešavanje je američka zastavica, odnosno Google.com. Kliknite na tu zastavicu i izaberite Serbia sa ponuđenog spiska zemalja ako želite da vidite kako se rangirate na Google.rs.

 

rangiranje na Google

 

Kad izvršite željena podešavanja kliknite na zeleni taster Start. Program će vrlo brzo da generiše izveštaj i prikaže vam poziciju na pretraživačima za svaku ključnu reč sa spiska. Osim toga, videćete tačnu URL adresu stranice koja se rangira za tu ključnu reč. To može da bude domen, ali isto tako i bilo koja stranica na domenu koji se prati.

Takođe možete da vidite broj dolaznih linkova (backlinks) i PageRank (PR) te stranice (kliknite na sliku dole da je uvećate, otvara se u novoj kartici pregledača).

 

izveštaj o poziciji na pretraživačima

 

Ako kliknete na ikonicu grafikona u poslednjoj koloni Graph, videćete grafikon koji pokazuje rast ili pad pozicije za ključnu reč tokom vremena.

 

 rast pad pozicije na Google

 

Ukoliko štiklirate Auto Run, Rankerizer će automatski jednom dnevno proveravati poziciju za vaše ključne reči.

Svaki sačuvani projekat (File → Save project) možete ponovo da otvorite klikom na File  Load Project.

Meni Preference vam omogućava da promenite podrazumevana podešavanja – opšta i podešavanja proksija ukoliko želite da koristite proksi server prilikom provere pozicije na Google, Yahoo ili Bing-u.

 

3 komentara na Besplatni program za proveru i praćenje pozicije sajta na pretraživačima

 1. Sinisa says:

  Koliko je pouzdan ovaj programcic?
  Naime, dobijam skroz drukcije rezultate kad pustim njega i kad uradim rucnu pretragu za neke kljucne reci (uz prethodno odjavljivanje sa gmaila, ciscenje kesa, brisanje kukija…)

  Sve pohvale za blog.

  • Goranka says:

   Kao prvo, hvala Siniša na pohvalama!

   Programčić je dosta pouzdan – meni se uglavnom na svim testiranim sajtovima poklapaju rezultati (ili se razlikuju za 1-3 pozicije). Caka je samo uglavnom u podešavanjima. Na primer, gledajte da koristite google.rs ako ste u podešavanjima alata izabrali Serbia. Jer ako koristite google.com, a izabrali ste Google Serbia, rezultati mogu značajno da se razlikuju.

 2. Pavle says:

  Da jako, koristan programcic!

Postavite komentar

Možete koristiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>