Internet i Marketing

Jednostavni saveti za Internet marketing, pretragu i poslovanje na Internetu

Autor

7 načina za povećanje posećenosti sajta

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPodeli

Imati veb-sajt je super. Ali imati posećen veb-sajt je još bolje. Ako imate veb-sajt, sigurno se pitate kako da privučete posetioce na svoj sajt. Da biste povećali posećenost veb-sajta, neophodno je da ga promovišete. Neko je rekao da se registrovanje domena i izrada veb-sajta bez marketinga ne razlikuje mnogo od registrovanja telefonskog broja koji se ne nalazi u imeniku i čekanja da vas neko pozove.

Pročitajte kako možete da počnete da promovišete svoj sajt još danas:

 

1) Prijavite sajt na pretraživače

Prijavite sajt na najpoznatije Internet pretraživače kao što su Gugl, Jahu ili Bing i omogućite ciljnim posetiocima da vas pronađu preko ključnih reči. Kliknite na sledeći link i sledite uputstva za prijavu sajta na pretraživače.

 

2) Komentarisanje na blogovima

Komentarisanje na komplementarnim blogovima ili sajtovima je veoma dobar metod za privlačenje posetioca na sajt ili blog. Možete da postavite interesantno ili intrigantno pitanje i pokrenete diskusiju. Podelite svoje znanje iz određene oblasti sa čitaocima drugih blogova. Upotrebite ključne reči u komentaru i možete da privučete ciljne posetioce na svoj sajt.

 

3) Učešće u forumima

Učestvujte u forumima koji su tematski slični vašem sajtu i u potpisu ostavite link ka svom sajtu. Ovo je odličan način da povećate posećenost veb sajta.

Kako pronaći relevantne forume? Najjednostavniji način je preko Gugla. U polje za Gugl pretragu iskopirajte sledeći operator za pretragu:

inurl:forum OR inurl:forumi ključna reč

Praktičan primer:

inurl:forum OR inurl:forumi učenje jezika

Na ovaj način možete da pronađete forume u kojima se diskutuje na bilo koju temu, odnosno ključnu reč.

 

4) Redovno postavljanje novog sadržaja

Pretraživači vole da prikazuju novi sadržaj svojim korisnicima. Ako roboti pretraživača primete da redovno postavljate novi sadržaj, vaš sajt će bolje da se pozicionira u rezultatima pretrage. Poboljšanje pozicije na pretraživačima je najbolji način za povećanje posećenosti sajta.

 

5) Kvalitetan sadržaj

Objavljujte kvalitetan sadržaj na svom veb-sajtu. Toliko kvalitetan da će posetioci poželeti da se vrate na vaš sajt po još korisnih informacija. Verni čitaoci i korisnici su sjajan način za promociju sajta. Što više redovnih čitalaca imate, to će više ljudi poželeti da vas prati.

 

6) Društvene mreže

Kreirajte profile i aktivno učestvujte na popularnim društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Tviter, LinkedIn. Društveni mediji su sjajan način za promovisanje veb-sajta i bloga. Pre nego što se aktivirate na društvenim mrežama, bilo bi dobro da pročitate članak Deset principa društvenih medija.

 

7) Sajtovi za deljenje sadržaja

Otvorite nalog na poznatim sajtovima za deljenje sadržaja kao što su YouTube, Flickr, SlideShare i postavljajte odgovarajući sadržaj. Video klipovi, PowerPoint prezentacije i slike su veoma popularni na Internetu.

7 komentara na 7 načina za povećanje posećenosti sajta

 1. marko burazor says:

  Pogadjas u metu :) sa clancima :) kao da sam narucio hehe

 2. Marko says:

  Koliko moze da se izgubi ako se reklamira na forumima/sajtovima drugog sadrzaja

  • Goranka says:

   Marko, kad se radi o posetiocima sajta, bitno je da privučete i povećate broj posetioca koji su zainteresovani za ono što nudite, odnosno predstavljaju Vašu ciljnu grupu. U suprotnom, ako se oglašavate na web-sajtovima, forumima ili blogovima koje ne posećuju Vaši ciljni kupci, Vi možete da povećate broj poseta ili klikova ka sajtu, ali će rezultati biti verovatno loši. Kao prvo, ti posetioci će verovatno posetiti samo jednu stranicu i vrlo brzo otići sa sajta bez preduzimanja željene akcije (određene konverzije). Na taj način se povećava bounce rate, što u očima pretraživača nije dobro. Na primer, ako se bavite iznajmljivanjem automobila, obično nema svrhe da se oglašavate na sajtovima koje posećuju isključivo tinejdžeri jer oni verovatno ne predstavljaju Vašu ciljnu grupu. Zato je jako dobro pratiti posećenost web-sajta, a naročito izvore saobraćaja na sajtu uz pomoć određenog programa za praćenje saobraćaja (na primer, Google Analitike). Tako ćete najlakše saznati koji refereri Vam šalju kvalitetan i relevantan saobraćaj.

 3. Dejan says:

  Ja koristim Linkoteku i prezadovoljan sam, preporucujem svima
  http://www.linkoteka.rs

 4. Dimitrije says:

  Veoma često čitam tvoj blog i baš pre nekoliko dana sam napravio svoj sajt. Mnogo mi pomažeš u razvijanju sajta !

Postavite komentar

Možete koristiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>