Internet i Marketing

Jednostavni saveti za Internet marketing, pretragu i poslovanje na Internetu

Autor

Najpopularniji Internet pretraživači

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPodeli

Najpopularniji Internet pretrazivači

1. Gugl

Gugl je već godinama najpopularniji Internet pretraživač zahvaljujući preciznosti rezultata pretrage i ogromnom broju indeksiranih strana (preko milijardu). Prema najnovijim podacima NetMarketShare-a za 2010. godinu, Gugl koristi 85.11% Internet korisnika.

Gugl rezultati pretrage su krajnje relevantni zahvaljujući  algoritmu za rangiranje koji osim ključnih reči uzima u obzir koliko linkova vodi do neke strane, što bi trebalo da znači da i drugi smatraju da je ta veb-strana dobar izvor informacija.

Sledeća prednost Gugla je brzina pretrage. Rezultati pretrage se pojavljuju u roku od jednog sekunda.

 

2. Jahu

Jahu je po broju primljenih upita drugi po popularnosti svetski pretraživač Interneta. Jahu je u početku bio direktorijum drugih veb-sajtova. Krajem dvededesetih godina 20. veka razvio se u kompletan portal sa interfejsom za pretragu, a 2003. i u pretraživač. Majkrosoft i Jahu su u julu 2009. sklopili sporazum o saradnji u Internet pretraživanju tako da sada Bing podržava pretrage koje se vrše preko Jahua.

 

3. Baidu

Baidu je najveći kineski pretraživač veba, audio fajlova i slika. Ime Baidu je inspirisano pesmom koja je napisana pre više od 800 godina i znači otprilike „stotinama puta, predstavlja neprekidnu potragu za savršenstvom.” Baidu proaktivno cenzuriše svoje informacije u skladu sa vladinim regulativama.

 

4. Bing

Bing – Majkrosoftov Bing je zamenio MSN Search. Bing je veoma dobar pretraživač i rezultati pretrage su prilično slični Guglovim. Sve više korisnika Interneta upotrebljava ovaj pretraživač.

 

5. Ask.com

Ask.com je lansiran 1997. godine i bio je poznat pod imenom Ask Jeeves. Specifičnost ovog pretraživača je da umesto unošenja ključnih reči u polje za pretragu možete da postavite pitanje i kao rezultat dobijate listu strana na kojima možete da pronađete odgovor na svoje pitanje. Može da se koristi i kao tradicionalni pretraživač.

Pored ovih pretraživača Interneta, možemo da pomenemo i neke od manje popularnih pretraživača kao što su: AOL Search,  AltaVista, Excite, All the Web.

 

Popularni domaći pretraživači

1. Krstarica

2. Yu Search

3. Serbian Cafe

Postavite komentar

Možete koristiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>